Strieborná Žufanka radí

 

Prvý jarný deň so ZMRZLINOU alebo kde to všetko začalo?

Vonku sa nám oteplilo a určite mnohých z nás potešil fakt, že dnešok je prvým jarným dňom. Slnko sa bude objavovať stále častejšie a spolu s letom nám o chvíľu na dvere zaklope aj tá skvelá chutná letná závislosť. Slečna či pani zmrzlina. Možno sa vám zdá, že o nej už viete všetko potrebné, napriek tomu vám vaša vychytená kuchárka, svetobežníčka a cukrárka Strieborná Žufanka zistila pár zaujímavých faktov o tejto chutnej dobrote.

Na začiatok vám prezradím, kde sa vzala. Nebolo to miesto, kde sa piesok lial a voda sypala. Bolo to troška reálnejšie. Predpokladá sa, že priekopníkmi vo výrobe zmrzlinových lahôdok boli práve Číňania. Približne pred 5 tisíc rokmi sa zrodili prvé zmrzlinové dezerty. Získavali sa zmiešaním rozmačkaného ovocia so snehom alebo kúskami ľadu.

K veľkým milovníkom antickej zmrzliny patril aj Alexander Veľký či Hippokrates. Do Talianska túto chutnú snehovo – ľadovú a sladkú pochúťku priniesol práve Marco Polo.

Okolo roku 1680 bola v Paríži otvorená prvá zmrzlinová kaviareň, ktorú navštevoval Denis Diderot, Jean Jacques Rousseau či filozof Voltaire. O 110 rokov neskôr vyvinula Američanka Nancy Johnsonová stroj na výrobu zmrzliny. A svet zrazu žiaril šťastím.

Ale čo by to bola za zmrzlina bez kornútku? Kornút prišiel na svet v St. Louis, v roku 1904 a to vďaka sýrskemu prisťahovalcovi Ernestovi Hamwimu, ktorý vyrábal a predával torty. Vedľa jeho stánku predávali zmrzlinu a jedného dňa zmrzlinárovi došli misky na zmrzlinu. Vtedy Hamwi dostal nápad. Zroloval tortové oblátky do tvaru kornúta, nechal ich vychladnúť a ponúkol susedovi - zmrzlinárovi. Jeho patent sa okamžite ujal a používa sa dodnes na celom svete.

Vidíte, že aj taká zmrzlina si musela prejsť dostatočne dlhú cestu, kým sa dostala do našich farebných letných stánkov. Viac o tejto chladne sladkej dobrote v ďalšom článku. Zatiaľ dozmrzlinovania.

Vaša zvedavá svetobežníčka Žufanka.

 

zdroj obr. google.com

Novinky

25.03.2013 20:24
Strieborná Žufanka je už na prvý pohľad fajnšmeker. Dobré jedlo miluje so všetkým, čo sa okolo neho točí, dokonca aj fotí. Keď nedávno narazila na kampaň pre Medzinárodný festival kulinárskej fotografie v Brazílii, rozhodla sa, že jedného dňa sa ho musí zúčastniť. Dúfame, že sa vám printy, ktoré...
21.03.2013 00:44
  Mrkva je fúúj, brokolica blee a fazuľa? TO ja jesť nebudem! Určite každý z nás má nejakú zeleninu alebo ovocie, ktorú nemá veľmi v láske. Najmä deti dokážu byť v jedle riadne prieberčivé, čo nám mamičkám často tvorí vrásky na čele.  A preto dobrá rada...
<< 1 | 2