Strieborná Žufanka radí
Prvý jarný deň so ZMRZLINOU alebo kde to všetko začalo?
Vonku sa nám oteplilo a určite mnohých z nás potešil fakt, že dnešok je prvým jarným dňom. Slnko sa bude objavovať stále častejšie a spolu s letom nám o chvíľu na dvere zaklope aj tá skvelá chutná letná závislosť. Slečna či pani zmrzlina. Možno sa vám zdá, že o nej už viete všetko potrebné, napriek tomu vám vaša vychytená kuchárka, svetobežníčka a cukrárka Strieborná Žufanka zistila pár zaujímavých faktov o tejto chutnej dobrote.
Na začiatok vám prezradím, kde sa vzala. Nebolo to miesto, kde sa piesok lial a voda sypala. Bolo to troška reálnejšie. Predpokladá sa, že priekopníkmi vo výrobe zmrzlinových lahôdok boli práve Číňania. Približne pred 5 tisíc rokmi sa zrodili prvé zmrzlinové dezerty. Získavali sa zmiešaním rozmačkaného ovocia so snehom alebo kúskami ľadu.
K veľkým milovníkom antickej zmrzliny patril aj Alexander Veľký či Hippokrates. Do Talianska túto chutnú snehovo – ľadovú a sladkú pochúťku priniesol práve Marco Polo.
Okolo roku 1680 bola v Paríži otvorená prvá zmrzlinová kaviareň, ktorú navštevoval Denis Diderot, Jean Jacques Rousseau či filozof Voltaire. O 110 rokov neskôr vyvinula Američanka Nancy Johnsonová stroj na výrobu zmrzliny. A svet zrazu žiaril šťastím.
Ale čo by to bola za zmrzlina bez kornútku? Kornút prišiel na svet v St. Louis, v roku 1904 a to vďaka sýrskemu prisťahovalcovi Ernestovi Hamwimu, ktorý vyrábal a predával torty. Vedľa jeho stánku predávali zmrzlinu a jedného dňa zmrzlinárovi došli misky na zmrzlinu. Vtedy Hamwi dostal nápad. Zroloval tortové oblátky do tvaru kornúta, nechal ich vychladnúť a ponúkol susedovi - zmrzlinárovi. Jeho patent sa okamžite ujal a používa sa dodnes na celom svete.
Vidíte, že aj taká zmrzlina si musela prejsť dostatočne dlhú cestu, kým sa dostala do našich farebných letných stánkov. Viac o tejto chladne sladkej dobrote v ďalšom článku. Zatiaľ dozmrzlinovania.
Vaša zvedavá svetobežníčka Žufanka.
zdroj obr. google.com