Strieborná Žufanka radí

 

Prvý jarný deň so ZMRZLINOU alebo kde to všetko začalo?

Vonku sa nám oteplilo a určite mnohých z nás potešil fakt, že dnešok je prvým jarným dňom. Slnko sa bude objavovať stále častejšie a spolu s letom nám o chvíľu na dvere zaklope aj tá skvelá chutná letná závislosť. Slečna či pani zmrzlina. Možno sa vám zdá, že o nej už viete všetko potrebné, napriek tomu vám vaša vychytená kuchárka, svetobežníčka a cukrárka Strieborná Žufanka zistila pár zaujímavých faktov o tejto chutnej dobrote.

Na začiatok vám prezradím, kde sa vzala. Nebolo to miesto, kde sa piesok lial a voda sypala. Bolo to troška reálnejšie. Predpokladá sa, že priekopníkmi vo výrobe zmrzlinových lahôdok boli práve Číňania. Približne pred 5 tisíc rokmi sa zrodili prvé zmrzlinové dezerty. Získavali sa zmiešaním rozmačkaného ovocia so snehom alebo kúskami ľadu.

K veľkým milovníkom antickej zmrzliny patril aj Alexander Veľký či Hippokrates. Do Talianska túto chutnú snehovo – ľadovú a sladkú pochúťku priniesol práve Marco Polo.

Okolo roku 1680 bola v Paríži otvorená prvá zmrzlinová kaviareň, ktorú navštevoval Denis Diderot, Jean Jacques Rousseau či filozof Voltaire. O 110 rokov neskôr vyvinula Američanka Nancy Johnsonová stroj na výrobu zmrzliny. A svet zrazu žiaril šťastím.

Ale čo by to bola za zmrzlina bez kornútku? Kornút prišiel na svet v St. Louis, v roku 1904 a to vďaka sýrskemu prisťahovalcovi Ernestovi Hamwimu, ktorý vyrábal a predával torty. Vedľa jeho stánku predávali zmrzlinu a jedného dňa zmrzlinárovi došli misky na zmrzlinu. Vtedy Hamwi dostal nápad. Zroloval tortové oblátky do tvaru kornúta, nechal ich vychladnúť a ponúkol susedovi - zmrzlinárovi. Jeho patent sa okamžite ujal a používa sa dodnes na celom svete.

Vidíte, že aj taká zmrzlina si musela prejsť dostatočne dlhú cestu, kým sa dostala do našich farebných letných stánkov. Viac o tejto chladne sladkej dobrote v ďalšom článku. Zatiaľ dozmrzlinovania.

Vaša zvedavá svetobežníčka Žufanka.

 

zdroj obr. google.com

Novinky

14.05.2013 14:26
  Blíži sa čas letný a s ním spojené záhradné párty, grilovačky či nevinné  posedenia pri poháriku. Práve preto sa Strieborná Žufanka rozhodla podeliť sa s Vami, milí priatelia, o jedno zo svojich mnohých chutných tajomstiev. Určite má doma každý z Vás klasickú...
12.05.2013 20:41
To, že Strieborná Žufanka rada maškrtí už asi viete. No ešte radšej je, ak sa sama môže priučiť tajným receptúram jej obľúbených pochúťok. Práve preto sa rozhodla oživiť svoje spomienky na pochlipkávanie toho najlepšieho bazového sirupu od babičky a vybrala sa na skusy - na workshop varenia...
04.05.2013 21:07
Bolo presne 6. apríla, keď Bratislava voňala tak intenzívne ako už dávno nie. V ten deň, keď sa Strieborná Žufanka učila variť domáce poctivé sirupy a opájala sa limetkovou arómou, bratislavským hotelom Sheraton sa šírila vôňa, akú si len tak ľahko nepopletiete. Milovníci kávy sa s tlčúcim srdcom...
02.05.2013 00:24
  Strieborná Žufanka  našla zaujímavú nemeckú art direktorku, Sarah Illenberger, ktorá kreatívne pretvára zeleninu a ovocie na rôzne nečakané objekty. Výsledkom je kolekcia fotografií s názvom Strange Friuts. Z melóna pršia jadierka, červená repka sa mení na brúsené rubíny.. naozaj skvelá...
02.05.2013 00:18
    Strieborná Žufanka má pre vás zvieratá, ktoré môžu zjesť s pokojným srdcom aj vegetariáni. Tieto totiž nie sú z mäsa. Ich autorkou je brazílska fotografka Vanessa Dualib. Kreatívnym a takisto hravým spôsobom vytvára zvieratá a hmyz z ovocia a zeleniny. Čo poviete pekné obrázky….hm?...
02.05.2013 00:00
S jedlom sa naozaj nepatrí hrať to veľmi dobre vie aj Strieborná Žufanka. Jedlo sa má predsa jesť! Tieto slová si však nevzali k srdcu umelci, ktorí položili najväčšie „fajnotky“ pod mikroskop. Napríklad taká marakuja plná vitamínu C pod mikroskopom vyzerá takto:  A čo...
21.04.2013 23:42
Vonku sa na nás usmieva slnko, o sto šesť, a preto si pre vás dnes Žufanka pripravila 3 rýchle, chutné, a hlavne zdravé letné polievky plné ovocia. :) Prvou je EXOTICKÁ letná polievka, na ktorú potrebujeme nasledujúce ingrediencie: 1 čerstvý ananás 2 rajčiny 1 malá mrkva 1 jarná...
18.04.2013 10:59
Hovorí sa: ,,Upiecť naozaj dobrý koláč je hotové umenie." Strieborná Žufanka dlho váhala, ale nakoniec predsa len musí s týmto výrokom súhlasiť. Objavila totiž unikátku knižku s názvom Modern Art Desserts, ktorá je plná jedlých umeleckých diel z Múzea moderného umenia v San...
04.04.2013 17:03
Žufanka má rada zdravý životný štýl, preto pre vás pripravila rýchly recept na naj zdravú zmrzku na svete. A viete, čo je na tom všetkom najviac naj? Že ingrediencie môžete striedať podľa vlastnej chuti a fantázie, a nepriberiete z nej ani gram. Do košíka prihoďte:  200 g zmrazeného...
30.03.2013 19:41
Strieborná Žufanka počas sviatkov nelení, práve naopak! Veľkú noc má odjakživa rada a už teraz sa teší na všetkých huncútov so zajačími úmyslami poriadne ju vyoblievať. Je veľmi dobre stavaná nielen pre vodu, ale aj pre rôzne pochúťky, ktoré pre návštevu pripravuje. Strieborná Žufanka vám ako prvým...
1 | 2 >>