Poctivá sirupová voda

12.05.2013 20:41

To, že Strieborná Žufanka rada maškrtí už asi viete. No ešte radšej je, ak sa sama môže priučiť tajným receptúram jej obľúbených pochúťok. Práve preto sa rozhodla oživiť svoje spomienky na pochlipkávanie toho najlepšieho bazového sirupu od babičky a vybrala sa na skusy - na workshop varenia ozajstného domáceho sirupu POCTIVO

Pozrime sa spolu na jej prvé kroky, ktoré už hneď na začiatku veštili správne strávený čas. V priestoroch Connect Coworkingu v bratislavskej Cvernovke už na účastníkov workshopu čakali prichystané pracovné stoly v plnej kráse. Akonáhle Žufanka zbadala úhľadne porozkladané ingrediencie a pracovné pomôcky, potešila sa tomuto milému a oku lahodiacemu začiatku. Ešte šálka kávy či pohárik uvítacieho sirupového nápoja a hor sa do práce!

Celé toto poctivé sirupové varenie viedol sympatický barman - mixológ Mário, ktorý ešte prednedávnom trávil viac času vo veľkom Londýne ako doma. Odmalička cestoval a možno práve aj vďaka tomu z neho vyrástla osoba otvorená novým zážitkom, možnostiam a príležitostiam. Dnes sa pohybuje na pomedzí baru a kuchyne, pre ktoré vyrába všakovaké receptúry. Vie zostaviť menu na mieru, takže keď si jedného dňa bude Strieborná Žufanka otvárať svoje bistro, už vie, na koho sa obrátiť. 

Pre tentokrát si Mário pre nás pripravil tri druhy sirupov: citrónovo - tymiánový, bazalkovo - limetkový a pomarančovo - škoricový. Ak ste sa pri spojení slov  "bazalka" a "sirup" na chvíľu prekvapene zastavili, nevadí, Žufanka spravila presne to isté. No rýchlo pochopila, že je to vynikajúca kombinácia a tento sirup si doslova zamilovala.  Na worshope sa so Striebornou Žufankou zúčastnilo šesť zvedavých gazdieniek a celú prípravu sirupov si ozaj užili.  Oceňujeme individuálny prístup a veľmi príjemnú priateľskú atmosféru, v ktorej sa varilo jedna radosť. 

Ak vás zaujíma, ako si jeden z týchto chutných sirupov pripraviť, čítajte ďalej! Mário nám dovolil, aby sme sa o jeho originálny recept podelili a Strieborná Žufanka mu za to ďakuje! 

Na jeden citrónovo - tymiánový sirup budeme potrebovať:

3 dc vody

400 g cukru

asi deci citrónovej šťavy

citrónovú kôru

kyselinu citrónovú

čerstvý tymián

Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor, citrónovú kôru, kyselinu citrónovú a tymián a necháme všetko spolu variť, občas premiešame.  Po roztopení cukru odstavíme hrniec z ohňa a pridáme ďalšie plátky citrónovej kôry s tymiánom. Necháme chvíľu odstáť, prefiltrujeme a nalejeme do fliaš. Tie uzavrieme, až keď nám sirup vychladne. 

"Radšej pochváľ sto dobrých, než jedného zlého.", číta Strieborná Žufanka a nezostáva jej veru nič iné ako všetkých zúčastnených pochváliť za vydarené popoludnie. Z poctivého worshopu si každý so sebou odniesol sedem fliaš chutného domáceho, ale najmä vlastnoručne vyrobeného sirupu. Dobrý pocit na duši bol už len čerešničkou na torte. Striebornej Žufanke sa sirupovarenie veľmi páčilo a všetkým, ktorých to k týmto tradičným sladkým nápojom aspoň trochu ťahá, ho odporúča. 

Strieborná Žufanka ďakuje POCTIVO za to, že sa sirupového workshopu mohla zúčastniť. Ak ste tvor zvedavý a radi sa učíte, určite kliknite na ich blog a facebook